Uppdaterat ankarspel i aktern

måndag

 

Byte till Band

Under förra våren så krånglade ankarspelet bak, som var ett Lewmar S2000 med blyad lina. Ibland så ramlade inte ankaret i och man kom in till bryggan eller berget med ankaret snyggt dinglande kvar i däverten. Irriterande.

Eller så när ankaret skulle upp så slirade linan i kbailaret. Vi har redan bytt ankarlina en gång sedan vi köpte spelet och nu var frågan om vi skulle satsa ytterligare 2-2.5´kronor på en ny lina. Det blir ju dyrt om man skall lägga ut dessa pengar var och vartannat år. Så fick jag se att Biltema har en blyad lina för 1599:- 45m lång och 15mm diameter. OK! Ankarspelet får gå till “andra chansen” och får hänga med ett år till. Under 2023 fungerade det ganska bra men i år så krånglade det vid vartenda ankring under våren. Ett problem kan vara att fallhöjden från kabilaret och ner i botten av förvaringen är för kort. Ju högre fallhöjd desto bättre för att undvika kinkar då linan skall ut. Men att det slirar beror bara på kombinationen av lina och kabilar.

Nu fick inte spelet någon mer chans utan jag bestämde mig för att byta till band. De som använt band många år utan ankarspel är vanligtvis nöjda då bandet kommer ut ur sin kasett och inte trasslar. En båtkompis hade bandet löst i ett fack och det fungerade också bra.

Jag fick en offert från Anchormatic på lösa delar hellre än ett färdigt paket då vi redan har en bra dävert och en fungerande fjärrkontroll. Priset vart ca 28´kr för spel med display, 60m band, genomföring i rostfritt samt en brytrulle. Jag fick också ett inkopplingsschema för min befintliga fjärrkontroll och det var i princip bara att koppla in två trådar för upp/ner från befintlig RF-mottagare och knapp.

Montering

Jag hade sedan tidigare en hylla i aktre stuvfacket för förvaring av en hink. Ett utrymme som var svårt att använda till något. Denna hylla kom att bli basen för en ny starkare hylla som spelet kunde monteras på.

Först så sågade jag till en bit plywood som jag tog från mina gamla skrotade kistbänkslock. Mycket bra kvalitet. Plywooden slipades med 40-papper för att få bra fäste. Sedan slipade jag den befintliga hyllan och skrov och skott på sidorna. Blandade epoxi med filler och microballonger och limmade den nya hyllan på befintlig. Sedan lade jag en hålkälsfog med förtjockad epoxi i kanterna för att skapa en bättre radie för glasfibern

Därefter plastade jag fyra lager med remsor upp från hyllan på skrovsida och skott. Sist lade jag två lager över hela hyllan och upp på sidorna. Efter en dags härdning provade jag att stå på hyllan och den känns solid.

För att få spelet att komma i riktning mot det tänkta hålet på akterspegeln behövdes två kilar. Dessa gjorde jag av tre lager plywood som limmades ihop med epoxi.

De kilformade bitarna skruvades fast i två extra hål i spelet för enklare montering och framtida service med fyra plåtskruvar.

Det finns några mått att beakta och ett är avståndet från spelet till första brytrullen men det uppnåddes med marginal. Hålet på akterspegeln behövde vara lite lägre än det befintliga som varit för linan så där fodras en del funderande innan hålsågen startades.

Den största aspekten var att brytrullen skulle få plats på insidan.

Hålet som syns högst upp är det gamla hålet. Det nya hålet kom längre ner.

Efter mycket funderande och vrida och vända på rullen så kom en seglarkompis på att man nog behövde en kloss på ena sidan för att få rätt vinkel. Han har tidigare jobbat med maskineri och annat för ridåer och scener på teater och biografer så han har ett bra öga för vinklar och dragriktningar. Med en kloss på plats så var nu egentligen allt färdigplanerat och kunde börja fästas.

Hålet på akterspegeln plastdes igen med epoxi och glasfiberfiller som sedan spacklades med gelcoatspackel. Detta jobb är inte riktigt avslutat utan skall få lite mer finish

Inkoppling

De befintliga kablarna från Batteriet var bara att flytta till strax under hyllan där de skarvades med kablarna från spelet. En låda med plint följde med spelet och monterades strax intill. Lådan vart lite svår att fästa på den limmade plywoodbiten men fästes enkelt med superstarkt kardborre.

Kabeln från fjärr och befintlig knapp, två trådar, skarvades och förlades i slang fram till kopplingsdosan och kopplades in i medlevererad plint.
Nu var det endast display/kontrollpanel kvar att montera. Då jag inte ville göra något stort hål i sittbrunnen gjordes i stället en plywoodbit som fästes i spelet och kistbänksväggen. Skyddad under kistbänkslocket. Vi kommer förmodligen mest använda befintlig fjärrkontroll för manövrering men kan ändå lätt se status på spelet och utmatad bandlängd.

Kopplingsschema

Efter uppstart och första kontroll så programmerade jag ett första stoppläge för sköljning och därefter ett stoppläge då ankaret ligger i däverten.

Så här fungerar det.

Efter nu sju ankringar så fungerar det perfekt. Både ut och in. Det vart mer plats i stuvfacket. Mindre fukt gentemot linan som alltid var blöt. Senare skall facket målas och hyllans kanter rundas av men det får vara så här nu under sommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*