via Harstena till Lilla Trässö

måndag

Efter morgonbad blir det åter en dag med slör och läns. Jag hoppar över gennaken i dag då leden är lite knicksig och läns inte fungerar så bra med gennaker. Jag tar hamn i Flisfladen på Harstena på eftermiddagen efter 23M fin segling. Soligt och varmt. Efter bad och After-Sail så plockar jag fram gummibåten. Den kom ju med ifall att vi skulle komma till Gotska Sandön men kommer väl till pass nu vid ensamsegling och svajankring. Jag prov-ror in till sophuset. Det var länge sedan gummibåten användes.


tisdag

En kallfront skall passera i dag och vinden skall vrida till Väst.

Jag börjar med promenad runt Harstena och passar på att handla lite smör och Yoghurt i byn.

_DSC8535

Sedan blir det avfärd med målet Snedskär i Arkösund. Det kommer lite regn direkt då jag hissat segel. Jag håller noggrann koll på vindvinklar och vindstyrka men det förblir Syd. Inget Väst-vrid ännu.

När jag närmar mig Kejsaren så ser jag svarta moln in över land. Jag går ner och kollar “Baltrad” som är en utmärkt sida där man kan se animerat hur regn förflyttar sig.

IMG_0107

Jag inser att nu kommer det skit-väder. Vänder mot vinden, rullar in och tar ner storen. Vänder norr ut igen med kurs mot Arkösund. Inser att det bästa är att segla sakta. Ingen ide att lägga till på Snedskär i ösregn och hård vind. Inga andra båtar verkar ha förstått vad som är på väg. De seglar på med fulla ställ. Jag rullar ut en fjärdedel av focken och sätter i luckorna. Jag gör 3 knop och kan stå i luckan och styra med autopiloten

Sedan brakar det lös. Vinden ökar från fyra till tolv på någon minut och så kommer regnet. Några båtar forsar förbi i en vild slör.

Vid fyren Jungfrusalen försöker en båt vända och rulla in men något skiter sig så de får inte in genuan. De gör några piruetter och gippar men fortfarande med fulla segel.

IMG_3495

Sikten går ner och jag slår på lanternorna och glider vidare i 2-3 knop.

_DSC8547

Det slutar regna och jag bestämmer mig för att fortsätta upp förbi Oxelösund. Västvinden borde ju komma nu!?

Det blir lite SSO ute på Bråviken men västan lyser med sin frånvaro. Jag steker falukorv och kokar pasta. När jag sätter mig i sittbrunnen för att äta ser jag nya regnväder torna upp sig längst in i Bråviken. Bara att ta ner seglen och rulla in igen. Det blir inte så mycket av vare sig vind eller regn.

Jag hoppas på en ledig SXK-boj uppe vid Hasselö-Bergö och letar fram årets “Boj-flagga” som man måste ha för att nyttja svajbojarna.

Bojflagga

Båda bojarna är så klart redan upptagna. Jag går vidare och just runt hörnet ligger Lilla Trässö med några fina vikar. Jag går runt öarna och hittar lite fritt vatten att svajankra på väster om Lilla Trässö.

Senare händer något märkligt. Jag pratar med Ewa i telefon när jag ser en rörelse uppe på berget på Trässö. Jag tittar i kikaren samtidigt som jag säger till Ewa: “Det står en kille uppe på berget. Jag undrar vad han gör. Han kanske står och kissar”. Så vänder han sig om och jag säger vidare: “Vad konstigt. Det ser precis ut som Erik (en klubbkompis)”. Han tittar ut över vattnet. -“Det är fan-i-mig Erik” säger jag. Jag avslutar samtalet med Ewa. Tar min “Huligan-tuta” (Tryckluftstub och tuta) och kör en signal och sedan vinkar jag. Det är nog 300m men Erik vinkar tillbaks.

Jag tar jollen och ror i land. “Hur kunde du se att det var jag” undrar Erik. -“Jag har en jäkligt bra kikare” svarar jag. (Kamakura Seamaster)

Kamakura
Hittade denna på Blocket för många år sedan. Riktigt bra…

Vi får en trevlig pratstund om våra seglingar innan Erik återvänder till Karin, som kanske blivit orolig vart han tagit vägen medan jag ror till baks ut till Amerona.

Första kvällen som det känns lite kallt så värmaren får gå en liten stund och jag tänder fotogenlampan i ruffen. Alldeles lugnt och klart!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*