Mast & Bom

.

fredag

Masten

Förra vintern låg Amerona upplagd på Svinninge Marina. Det ingick i köpet. Jag gissar att 90% av alla där ligger med masten på. så har också Amerona legat de flesta åren. Vissa år har dock masten tagits ner för översyn och service.

I år var allt som vanligt igen. Amerona togs upp på Kvarnvikens uppläggningsplats och masten togs ner. Det var onekligen bekvämt med masten på över vintern men på IRS, som varvsföreningen heter, har man inte anammat upptagning med mast. Lite dåliga markförhållanden och kanske lite för små vagnar men framför allt en kraft och tele-ledning är i vägen.

Redan i höstas upptäckte jag att mastlanternan hade krackelerat och slutade lysa. Detta fick fixas lite okonventionellt då jag var ensam. Lång stege som surrades på däck och säkrades i masten.

Efter avmastning visade det sig dessutom att antennkontakten till VHF;en var dåligt lödd och lossade då man drog lite i den. Även antennkabeln till TV-antennen var i dåligt skick. Nu var det dags att gå igenom masten grundligt. Det blir nog trots allt ett ökat slitage på grejorna när de får sitta uppe året om. Bara vindmätaren får ju dubbelt slitage när den sitter uppe och snurrar 365 dagar per år.
Jag fick en bra hylla i mastskjulet där det vart lätt att senare lyfta ut masten på bockar.

Så mast-jobben blir följande:

 • Ny antennkabel till TV-antennen
 • Nya kontakter på VHF-kabeln
 • Nya glödlampor i topplanternorna typ LED (för lägre strömförbrukning)
 • Ny däcksbelysning med LED
 • Nya ”plunchar” till Bom och Kick
 • Ny kontakt vid mastfoten för att koppla in alla lanternor och däckstrålkastaren
 • Extra fock och stor-fall

Bomen

Fästbyglarna för Storskot och Kickstång satt löst. Nitarna var kvar men satt inte dragna längre. Bomuthalets ögla i travaren för uthalat var slitet och kunde gå av. Så bomen behövde också en makeover.

Bom-jobben blir följande:

 • Ny infästning av storskots-byglar
 • Ny infästning av kickfäste
 • Åtgärda slitet hål för kickstången
 • Ny uthalslina
 • Förstärkning av profilen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*