Fördäckslucka

Byte av tätningslist

Luckan jag monterade förra vintern visade sig läcka lite. Vid en noggrann kontroll så kunde man se att tätningslisten glipade lite i ena hörnet.

För att hitta rätt tätningslist, om det finns någon, så måste man veta vilken lucka man har. Jag har letat på Lewmars sidor och trodde till slut att det var en Medium Profile Size-70. 70 var jag helt säker på utifrån måtten.

Jag tog till slut kontakt med Comstedt som nu är generalagent för Lewmar i Sverige. Fick snabbt svar av Sebastian:

Detta är tyvärr inte en Medium Profile. Det är en Coastline.

Dessa luckor tillverkades mellan 1991 och 1999

Mediumprofil startades tillverkning 1999

http://www.lewmar.com/node/14692

Artikelnummer på en tätningslist till Coastline luckan strl 70 är 360602999 Rekommenderat pris är 625:- (inkl moms). Du beställer genom återförsäljare då vi är distributör och inte har någon försäljning direkt till slutkund. Tyvärr har vi inte denna hemma i lager, utan räkna med två-tre veckors leveranstid.

Så då fanns tätningslisten som reservdel och gick att beställa via Hjertmas. Den gamla listen var lätt att ta bort och den nya kändes mjukare och smidigare. Efter att ha tagit bort den gamla så slipade och tvättade jag ytan för limning. Kontaktlim inhandlades på Biltema och jag valde tub i stället för burk. Med tanke på att det var lättare att aplicera från tuben.

När både listen och luckan fått en sträng så strök jag ut limmet med en pensel med lite avklippt borst. När limmet var klibbtorrt så började jag fästa listen. Ett litet hål i listen, för att den skall kunna komprimeras, skall vara innåt. När jag kommit nästan varvet runt så visade det sig att listen var för lång?! Snopet! Jag borde ju kollat innan limning.

 

Ca 8 cm fick jag kapa bort.
Och så limma igen.

När allt var klart och limmet torkat kontrollerde jag om det var tätt. Men inte! Det fanns fortfarane en liten glipa nära ena hörnet. Nu lite mindre än tidigare. Då måste ramen vara lite skev. Konstigt då den är monterad på en plan yta. Jag provade att lägga på en rak linjal och mycket riktigt, nära ena hörnrt fanns en svacka. Skruvarna till ramen är med mutter på undersida. Jag provade att lossa en skruv där svackan var störst. Den släppte lite innan den började snurra. Om man nu kunde lägga under något så ramen vart plan.

 

Jag sågar av segment från en rostfri bricka som jag sedan petar in under ramen.

Bra med den arbetsyta jag gjort tidigare och som ligger över köks-hoarna. Försedd med ett litet losstagbart skruvstycke.

Nu ligger ramen i våg på översidan och glipan mellan ramen och däcket fylldes med vit Sikaflex.

 

Hoppas nu att det är tätt!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*