Kölbultar

Byte av brickor

Jag kommer att montera ett kölskydd – Keel Pro från Svenska Koster och i samband med det också dra åt alla kölbultar.

Kölbultarna var övermålade med topcoat förmodligen efter en tidigare kölreparation och det gick inte att få dit hylsan. Så första åtgärden var att frilägga muttrarna. Bra verktug här far en Feinsåg med hårdmetall-blad. Det är ju inte så många verktyg som man kommer åt med där nere. Stämjärn var ju så klart användbart också.

För att kunna dra åt på ett bra sätt skall man först lossa muttrarna och smörja gängan ordentligt så att all åtdragningskraft kommer nedåt och inte går bort som friktion i gängan.

När muttrarna skulle börja lossas smörjde jag med vantskruvsolja och drog väldigt försiktigt då det gick trögt. Ibland upp och ner några gånger för att slutligen lossa helt. Sedan var jag noga med att hålla ordning vart varje mutter ursprungligen satt för att gänga i muttern och bulten kan ha apassat sig till varandra vid tidigare åtdragning. När även brickorna var lossade så insåg jag att de var ganska deformerade.

Dinension 55x50x5
Dimension 55x50x5

När nu ändå detta skulle göras var det lika bra att försöka tillverka nya brickor. Jag hade en del material kvar från jobbet med bomen som var 50x5mm och lite i skrotlådan som var 50x6mm. Men hur borrar man 22mm hål i 6mm rostfritt?

Jag tänkte försöka med en hålsåg som var 22mm. Så jag inhandlade en Bacho från Jula och ett alternativ från Bauhaus.

Det rostfria ståletkapades med vinkelkapen i bitar på 70mm och några på 60mm. Av 6mm stålet anpassades måtten så att jag fick ut 3st brickor.

 

Jag växlade ner min pelarborrmaskin till 350 varv/min och skruvade fast maskinstycket ordentligt i borrbordet. Inget får lossna om det hugger. Jag började med de vita hålsågen från Bauhaus. Det finns olika teorier vad man skall smörja med men till hands fanns en sprayflaska med kedjeolja till cykelkedjor. Kletig och seg. Den fick duga som skärolja. Det gick förvånansvärt enkelt och hålsågen från Bauhaus var otroligt bra. 8st brickor i varierande 5 & 6mm borrades lätt.

Nästa moment var att skapa en plan anliggningsyta uner brickorna.

 

Här var nog en av orskerna till de kupade originalbrickorna. Underlaget var inte plan efter tidigare plastningar. Nu var det väldigt svårt att få ner något verktyg att slipa med. En fingerslip från B&D kom åt på vissa ställen. Annars var det Feinsåg och stämjärn som gällde.

När alla ytor runt kölbultarna var hyfsat plana och fria från gammalt tätningsmedel, gjorde jag en avgjutning av brickorna med en epoxiblandnig under.

En blandning av West Epoxi 105, 403 microfiber, 406 Colloidal Silica och egen hackad glasfiber fick utgöra spackel.

Lade försiktigt blandningen runt varje bult, lade dit brickan och drog sdan muttern försiktigt med mycket vantskruvsolja i gängan.

Efter härdning kunde allt lossas och slutmonteras med lite Sikaflex under varje bricka. För att dra åt hade jag några rejäla skarvbitar till ett fast skaft för hylsor. Så långa att jag kom över durknivå. Därefter ett rör på handtaget för att få extra kraft. Jag använde ingen momentnyckel utan drog på ”känn”.

På några av bultarna lade jag en extra bricka och på en del den gamla brickan med ”kupan” uppåt för att fördela trycket på undre brickan bättre.
Målning av kölsvinet kommer att ske senre i sommar då det blivit varmt i vattnet.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*