Mast-jobb del 2

lördag

Antennkabel

Kablarna i masten ligger i ett utrymme på sidan av likrännan. Det finns ett på varje sida.

För att hålla kablarna på plats stoppas små kuddar av cellplast in i den inre kammaren. När en kabel skall bytas så måste först kuddarna tas ut. Antingen upp till toppen eller ner till segelintaget. För att slippa ta bort masttoppbeslaget så drar jag alla kuddar ner till segelintaget. För detta måste man tillverka ett platt-järn. Jag tar en bit aluminiumprofil och bockar till.

Sedan får man lirka in den i den inre kammaren och försöka få ”grepp” på kuddarna

och skjuta dem ned till segelintaget.

När den ny kabeln dragits i så skall nya kuddar lirkas in i likrännan. I ett emballage finner jag en perfekt bit med cellplast som kan kapas ner till lämpliga kuddar. Kuddarna petas in i likrännan och sedan med ”verktyget” vidare in i kammaren med kablar. I samma utrymme som antennkabeln ligger också kabeln till vindmätaren.


Topplanterna

Topplanternan är en kombinerad motor/ankar och seglar-lanterna. Varje glödlampa drar nästan 2A så att använda dem vid segling eller för ankar kostar en hel del ström. Därför byter jag dessa till LED-lampor som bara drar 1/10-del


Däckslampa

På förra båten monterade jag en däckstrålkastare som gav väldigt bra ljus. En lika dan montera jag nu. Det är Biltemas Arbetsbelysning 38767

Lampan monteras på samma sätt. Fästet bockas till att följa mastens rundning och två rostfria stag tillverkas och gängas i fästhål på lampans baksida.

Stagen bockas lite och i övre änden sätter jag rörkabelskor.

För att veta vilken vinkel jag skall montera strålkastaren i så gör jag en liten beräkning och klipper till en pappskiva som mall.

  • Avståndet mastfot till företag är 3,4m
  • Jag vill att centrum på ljuskällan träffar 2/3 framår så lite ljus går framför stäven
  • Jag uppskattar höjden på strålkastaren till 4,1m
  • Vinkeln mellan mast och ljusstråle nedåt blir då 29°
  • Vinkeln uppåt på baksidan av lampan blir då 61°

En pappmall tillverkas och bestämmer monteringen av stagen

som popnitas i masten.

Stagen skyddar samtidigt lanternan från linor och segel

Mellan strålkastaren och lanternan sätter jag en bit plywood som jag skruvar en liten eldosa i. Här inne kommer alla skarvar för kablarna. Kablarna kopplas med Wago och isoleras med vulktejp.

Sedan in i dosan som får ett litet dräneringshål i underkant.

Alla lampor provas med ett batteri innan jag är klar.

Efter att ha monterat en ny 5-polig kontakt vid mastfoten återstår bara att montera nya kontakter på VHF och TV-antenn-kablarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*