Bom-service

Uppgradering av Bomen

Alla beslag i underkant av bommen, för kick och storskot, satt löst. Nitarna har med tiden gett med sig lite. På äldre Linjett 35 så böjer sig bommen vid hård skotning och kraftig vind. Senare 35;or har en annan, kraftigare, bommprofil.

Första tanken var att nita om alla popnitar. Men bättre vore nog att göra om allt bättre än original. En förstärkning inne i bommen skulle även kunna göra så att infästningarna blev bättre. En”box” inne i bommprofilen skulle vara det bästa men svårast att åstadkomma. Enklast vart en förstärkning i bomprofilens underkant.

Jag funderade på en profil till en storskotsskena.

Men då jag ville ha förstärkningen över tre meter så förkastades den tanken.

Ett plattstål i rostfritt var nog bättre och det gick att köpa via nätet. Dimensionen var 5x50x5000mm. En dag efter beställning annulerades ordern. Anledningen var att webfirman angivit fel fraktkostnad 179:- och upptäckt sitt misstag och hade nu ändrat fraktkostnaden till 1.100:-. Jag fick i stället beställa via Ahlsell med hämtning i butik.

Jag började med att skjuta in plattstålet till en bestämd längd och märkte sedan av ett av hålen för kickfästet genom de befintliga hålen i bommen. Sedan tog jag ut stålet och borrade och gängade alla fyra hålen M8 efter kickbeslagets befintliga hål.

Därefter in med stålet igen i profilen och försökte hitta de fyra hålen och skruvade fast kickfästet. Nu kunde jag märka av övriga hål för storskotsbyglarna.

Ut med plattstålet igen och sedan borra och gänga 8 hål M6

Tillbaks in med platstålet och provmontera alla 12 bularna. Lite justering fick göras i bommens befintliga hål.

Nu kunde den slutliga längden på stålet bestämmas och det blev ca 3.500mm med början lite framför kickfästet. Två extra bultar monterades framför och bakom byglarna. Rostfria brickor gjordes som passade i spåret på bommprofilens underkant. Totalt sitter plattstålet med 16st bultar över en längd på ca 3.500mm

Främre kortänden på plattstålet fasades för att inte bomuthals-taljan skall fastna där om den släpps ut max

 

Jag passade också på att göra ett nytt förvaringsfäste för spinnakerbommen på sidan av storbommen. Baktill ett standardfäste i form av en ring och framtill en bult. De avlastararmar som sitter i underkant på bommen används inte och de tog jag bort. I hålet för den axeln satte jag en lång M10 bult klädd med plastslang och med en stor bricka längst ut. Denna konstruktion fungerade bra på min tidigare båt.

 

Fästet för kickstången var också väldigt slitet i hålet för riggbulten. Bulten är 12mm men hålet var ovalt och som mest över 16mm. Efter lite funderande hur man lägger igen ett sådant hål så kom jag fram till följande lösning: En M12 mutter borrades ur med en 12mm borr alltså bara så gängorn försvann. Sedan slipades ytterkanterna av så den vart närapå rund. Det slitna hålet i beslaget slipades upp ytterligar så muttern passade och en närbelägen firma svetsade fast muttern.

 

När sedan bommens bake ändbeslag skulle skruvas fast, inte nitas, så visade det sig att alla linor, uhal och två rev låg snodda om varandra innuti. Det var omöjligt att trassla ut. Jag tog därfär bort även det främre beslaget för att få odning på allt och inga korsade linor. Passade även på att byta uthalslinan, både till taljan, som var lite kort och även den spectralina som sitter bak och fäster i skothornet

Nu kommer allt löpa lätt och förhoppningsvis har jag också en styvare bom.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*