Jourvecka utan segling

Båtfixar-vecka

Var 8;e vecka har jag jour på jobbet så denna helg blir det ingen segling. Bara båtfix.

Följande står på listan:

  • Kolla tanken efter smuts – motorn går ojämnt ibland
  • Gör iordning teakdäcket – tvätt och behandling
  • Fixa med spinnakerbommen – Ny bom i kolfiber och ny travare
  • Storskotstrim
  • Tamppåsar
  • Ta bort gammal sika från halkmönstret

Tanken

Motorn har vid något tillfälle varierat lite i varvtal. Kan det vara smuts i tanken. Det bästa sättet att ta reda på det är att öppna och titta. Det finns ingen mannlucka så det får bli via tankgivaren. Efter lite skruvande så är givaren ur. Dieseln är kristallklar och det finns inget smuts. Då minns jag att förra ägaren nämnde att han låtit Svinninge marina rengöra tanken i samband med problem med värmaren. Så då var det inte det som var problemet.

Men tankgivaren är av en äldre VDO-modell. En lika som var trasig i vattentanken. Den byts ut mot en modernare med flottör från Hjertmans. Längden skall vara 350mm. Med den nya givaren följer en fläns som monteras på ovansidan och sedan får man köpa till en ring som kan föras ner inne i tanken. När allt är på plats och skruvarna, som är lite special, skall dras, så skär tre av fem skruvar. Det tar en dryg timme att få bort dem igen och jag får ta den sista med ett bågfilsblad.

Den speciella ringen är gjord i tunn plåt med pressade gängor. Skräp!

De medföljande skruvarna är också av dålig kvalitet och har extra små skallar.

Jag tar den gamla brickan från VDO-givaren och fem nya skruvar. Skallarna måste vara små för att få plats i plastringen som sitter på översidan så jag sätter skruvarna i borrmaskinen och slipar ner diaetern med en fil. Nu gå allt lätt att montea och jag får dit en av de gamla packnngarna p undersian. Den nya flänsen har egentligen bara en packning på översidan. Det som skulle ta en kvart tog i stället två timmar.


Teakdäcket

Förra året rengjorde jag teakdäcket med Snappy Teak två-stegs behandling. Tyvärr så kan steg 2 missfärga aluminium . Och det var just vad som hände på relingslist och skotskena. Därför valde jag denna gång ett annat medel från Sea Sea.

Respect Deck Cleaner

Däcket får torka någon dag och sedan behandlar jag med Hövlings Golden Teak Sealer.

Efter första behandlingen ser det ut så här

 


Spinnakerbom

Jag hade turen att hitta en Selden kolfiberbom på blocket, till bra pris. Efter lite hjälp med frakten från Göteborg så var den ombord. Den gamla bomen i aluminium har pensionerats. Eftesom fockskotet ofta fastnar i slagen på den knap som är för kontrollinan tll travaren, så bestämde jag mig för att byta travare. Till en helt vanlig med fjädrande stopp.

Det är inte så ofta jag justerar travaren på masten under segling. Den nya bomen var något längre än den gaml. Den får vara ända upp till 4 m men den här är 3,6m vilket räcker.

Kolfiberbomen är otroligt lätt men naturligtvis ömtåligare än en i aluminium.

 


Storskot

Jag är lite ovan med Linjettens takskotning. Men det är verkligen skönt att ha en helt ren sittbrunn. Men trots 6x utväxling så måste man ändå använda vinschen i frisk vind. Jag har därför gått och funderat på ett dubbelkommando. Det som vart möjligt var 4x på grovtaljn och ytterligare 6x ,vilket då blir 24x, på fintrimmet. Efter lite exprimenterande under våren så tror jag att jag har funnit ett bra koncept. Till att börja med så använde jag en ledig avlastare men nu skall det bli permanent. En spinnlock camcleat pssar bra.

Och med 6x skotet idraget blir det så här


Tamppåsar

Sömmarna i tamppåsarna i sittbrunnen börjar rämna. De är nog original från -91?

När jag var på Erlandssons Brygga för något inköp så får jag se nya påsar från Robship. Inte helt gratis men fina och välgjorda. Jag står länge och funderar över olika modeller och storlekar. Och till slut blir det inköp av tre stycken av två olika modeller.
Denna har en stor ficka för tampar och en mindre som passar bra att lägga mobiltelefon och glasögon i.

Den lilla modellen passade perfekt till att förvara kikaren i.

Kvar att göra är att lägga igen några skruvhål från de gamla påsarnas fästen.


Ta bort Sikaflex

Det finns rester av Sikaflex där gamla solpanelen har suttit på luckgaraget och även runt grabbräckena på taket där det tidigare suttit teakräcken. Sikan är hopplös att få bort. Jag har provat med aceton och thinner men inget hjälper. Efter lite Googlande så verkade det som endast mekanisk bearbetning är möjlig. Men hur gör man det i ett halkmönster. Att gnugga bort det med någon form av gummi skulle kanske gå. Så en dag fick jag en idé. Min pappa använde ett sorts gummi för att rensa slipband på bänkslipen. Efter lite letande hittade jag rätt produkt på Slöjd-detaljer. Det kallas “Sliprensare”.

 

Med detta gummi går det att gnugga bort sikarester och det ger inga avtryck av gummit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*