Spirbom Light

.

onsdag

Semestern närmar sig med stormsteg. Jag är inne på sista arbetsveckan och listan med saker som skal fixas växer mer än den krymper.

En angelägen punkt är en spirbom till focken. Jag har sett fina ändbeslag på Benns som man kan bygga sin egen bom med.

Men sist jag frågade hade de inget passande rör. Jag gör en ny förfrågan och de hittar ett rör. Beslagen skall ha ett rör som invändigt är 35mm men Benns har ett 40/37-rör. Det får duga. Men godset är alltså bara 1,5mm. Kommer det att hålla?

Röret kostar drygt 300:-/meter så jag chansar. Jag börjar med en 3m-bit men kollar med min seglarkompis och hans bom är bara runt 2,4m min blir 2,6m Den går ju att kapa om den är för lång. Beslagen lindas med lite glasfibertejp där den skall in i röret för att fylla ut 2mm. Sedan tre skruvar för att fixera.

Sedan skall den förvaras. Jag gör som tidigare, ett fäste på storbommen. Spinnakerbommen sitter på SB-sidan så nu blir det på BB.

Jag tar en bit avloppsrör och sågar till. Tillverkar två brickor som är 25x22x5mm med gängat M6-hål för skruv. Brickorna skjuter jag in i bommprofilens spår på sidan och skruvar fast röret i.

I framkant sätter jag en M10 bult i ett befintligt hål. Bulten förser jag med stor bricka och en plastslang samt två muttrar.

Längden på bulten ändras några gånger så jag får lagom spel när bommen är på plats.

Bommen förser med två linor. En för att öppna ändbeslaget och en hanfot som lift.

Vi senare segling så har den fungerat bra, men känns lite tunn. Vi får se hur länge den håller. Längden vart bra till 106%-focken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*