Kryss till Karlskrona

.

fredag

I dag är prognosen: sol, W4-7 som vrider till SW och ökar till 6-9. Vi försöker komma i väg hyggligt tidigt för att kunna segla i väst-vind så långt som möjligt. Vi får ändå kryssa sista biten från Sandhamn ner till Torhamns-udde där vi tar genvägen in vid Långören. Det är en smal led som har röda och gröna som ett spjälstaket. Rännan är inte så bred och cirka 3,5m djup. Vi får halvvind och slör här, så det går ju bra att lägga sig i enslinjen.

När vi kommer mera in i lä, för nu blåser det nog 9m/s, så går Ewa ner och gör några goda mackor med kyckling. Efter bron vid Möcklösund drar vi igång motorn. Vi har fått nog av kryssande för i dag och nu är vinden uppe i 10m/s.

I gästhamnen i Karlskrona, den som kallas Tallebryggan, ser det i kikaren ut att vara gott om plats. Det visar sig då vi kommer in i hamnen att de har y-bomar där man ligger två båtar mellan bommarna och förtöjer endast på ena sidan. Avståndet är emellertid så stort så det ibland skulle gå in tre båtar i varje fack. Men den mittersta båten skulle inte ha något att förtöja i. Mer än i grannbåten. Lite slöseri med bryggmetrarna…

Efter att ha besökt hamnkontoret, 220:-/dygn, man räknar fortfarande båtlängd då man räknar avgifter, varför inte båtbredd, så blir det dusch och bastu. I servicehuset finns också tvättmaskin. Som inte kostar extra. Det gjorde för övrigt inte elen heller. Vi bokar en tvättid till 21 så hinner vi gå på stan före.

Efter pizza-middag går vi på stora torget och tittar på bilkavalkad.

     

Åter i hamnen så ser vi på vår brygga en nyinkommen båt där förstaget hänger löst och surrat i mantåget. Masten stöttas av ett fall. Jag tittar lite nere vid rullen vad som kan ha hänt. Vantskruven under rullen har brustit. Någon har svetsat i den övre gaffeln vilket kanske inte påverkat hållfastigheten på den undre gaffeln. Men vantskruven ser väldigt liten ut i förhållande till rullen och storlek på båt. Den är obetydligt större än de vi har för att sträcka mantågsvirarna. Sedan kanske det inte har suttit någon toggel längst ner. De har i alla fall klarat masten som står kvar.

Ewa laddar tvättmaskinen klockan 21 och displayen visar att det tar 45 minuter. Kvart i tio går vi för att hämta tvätten men blir snopna då det visar sig att maskinen inte gått. “Någon” glömde trycka på Start… 🙂


lördag

Vi tar en ligge-dag i Karlskrona och planerar kommande vecka under frukosten. Vi skall väster ut och det skall blåsa frisk väst-vind. Vi får se hur vi gör.

I dag går vi i alla fall på Karlskrona Marinmuseum som har utökat med en ny byggnad där de visar ubåtar. Inträdet visar sig vara gratis.

Intressant utställning om ubåtarnas utveckling i Sverige. Resten av utställningarna har vi sett tidigare så efter en lunch så tar vi bara en snabbvisit förbi dem.

När vi är på väg till baka upp till stan så är det militär uppställning utanför entrén.

Där står också en bil och väntar på någon…

Det är inte chauffören som sitter bredvid, fast man kunnat tro det…

 

Efter lite inköp på stan så är det skönt att komma till båten och få vila fötterna.

Efter lite slappande så städar Ewa inne och jag fixar en liten teknisk detalj på rodret. Roderhylsan högst upp på hjärtstocken har släppt från plastningen och kan röra sig lite. Detta beror nog på att man kan låsa rodret med en ving-skruv och belastningen blivit för stor vid någon back-manöver.

Jag löser detta genom att borra några hål i plastningen in i ytterhylsan och sedan gängar dem M5. Sedan drar jag i några mycket korta skruvar som hindrar hylsan från att röra sig.

/Slut

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*