Autopilot

I somras så hade vi en slingrig färd från Nynäshamn till Ornö. Vi körde spinnaker över Mysingen då vinden ökade till upp emot 12 m/s. Autopiloten klarade inte av att hålla kursen då vinden var slör men vågorna låg rakt i sidan. Det slutade med att båten skar upp och inte svarade på mina försök att falla av. Jag tryckte på -10 på fjärrkontrollen till autopiloten upprepade gånger utan att något hände. I den andra handen hade jag skot och gaj. När jag vänder mig om så ser jag att autopiloten hoppat av från rorkulten och ligger på durken och surrar. Vi tog ner spinnare och fortsatte med focken, vilket var fullt tillräckligt nu när vinden ökat.

Jag funderade över detta med autopiloten under flera dagar. Rosättra har gjort ett fint beslag som sitter under själva rorkulten där man lägger på autopiloten. Då kan man fälla upp rorkulten så den inte är i vägen i sittbrunnen.

Men det är ändå lite pyssel att ta fram drivenheten, montera och koppla in kabeln varje gång man vill använda den. Jag hade därför mer och mer funderat på en drivenhet som sitter direkt på roderaxeln under däck. Min seglarkompis i en annan Linjett 35 har gjort så och är mycket nöjd. Bara att trycka på Auto då man vill aktivera den och Standby när man vill styra själv. Den har i inaktivt läge så låg friktion så man märker inte att den finns där.

Jag bestämde mig under hösten att göra på detta sätt. Jag hade kvar roderkvadranten från tidigare då båten hade rattstyrning. Drivenheten fick bli en Jefa Linjär drivenhet från Danmark som är erkänt bra och pålitliga. Den får plats i akterstuven och kan monteras i båtens längdriktning. Kvadranten kan då återmonteras exakt som den satt tidigare.

Jag prov-monterar med ett par plåtskruvar i skottet bara för att få en uppfattning om hur det kan bli. Jag inser att det vore bättre att vända motorns runda del in mot skottet. Men då kan det behövas ett hål i skottet så motordelen kan komma in där.

Bättre vore om det fasta fästet kommer ut lite. En plywod-konstruktion kunde ju bli både förstärkning och distans. Så jag sågar till tre delar med fasade kanter…

 

…som jag limmar ihop med epoxy och fixerar med ett par skruv.

Efter limningen putsar jag av biten och provmonterar med fyra skruv. Jag räknar och provar flera gånger för att få mittläget på drivenheten att stämma med rodrets centrering.

Nu kan jag vända motordelen inåt skottet och rita av den runda delen mot skottet.

När jag bestämt mig så limmar jag först plywooddistansen med epoxy mot ett renslipat skott. Efter några dagars härdning är det dags att plasta över det hela med glasfiber som går in en bit på akterspegeln.

När plastningen härdat en vecka med lite hjälp av en värmefläkt så provmonterar jag drivenheten igen. Nu är det dags att mäta ut för några stopp för kvadranten. Det är viktigt att drivenheten inte tar smällen om man tex tappar rorkulten vid backning. Därför måste det finnas ett stopp som begränsar kvadrantens rörelse före drivenheten.

Bakåt blir det ganska enkelt med en rejäl träkloss med gummi på. Funderar på en ställskruv på kvadranten. När kvadranten går framåt blir det svårare att få till ett stopp. Där är skottet vinklat så det blir en kloss med många vinklar.

Det här får jag klura lite på…

 

Gott Nytt År

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*