Mälarrodret 2023

lördag

En klubbkompis har dragit igång en ny distanskappsegling i Östra Mälaren. Den heter “Mälarrodret” och gick av stapeln den 16-17 juni. Starten var utanför vår klubbhamn Kvarnviken. Banan gick sedan ut på Norra Björkfjärden, Prästfjärden och till baks med mål vid vår ut-hamn Norrsundet.

Starten var differentierad beroende på SRS. Klasserna var double handed eller singel handed. Jag seglade singel och startade 18:16:33. Det var nio anmälda båtar men endast sju fullföljde. Vi fick en härlig segling.

För mig började det med en lång spinakerbog från start till Norrudden med 4-6kn. Jag vart ganska snart omseglad av en Mamba 35.

Sedan vart det lite svagare vindar och fock en kort bit innan spinnakern åter kom upp utanför Dävensön. I höjd med Gräsholmen så dog vinden ut och solen gick ner.

Jag var då näst sist. Det kom ny vind från Smidö och jag fick en halvvinds-bog med Code-1 ända upp till Fageröflisan. Där kom seglingens snabbaste båt, en J9000 ikapp.

Sedan följde en lång spinnaker-bog med Nordvind och en hel del gippar. Jag hade nu seglat upp mig och hade tre båtar bakom mig (Förutom de två som brutit). 03:31 gick solen upp och det var en fin morgon.

Vid rundningen vid Tuna holmar var jag ganska nära de tre första båtarna och hade tre båtar bakom mig. Men i min iver att ta ikapp lite så rundade jag för nära öarna och fastnade i bleke. Frustrerande att se första båten dra i väg i en fin halvvind i säkert 5kn. Jag kom loss till slut och fick åter häng på de andra. J9000 som jag seglat om på natten kom nu åter ikapp med fin gång.

Efter rundningen av Hallstaskären så vart det lätt kryss i 2m/s norr ut. Strax kom ny vind med 3-4m/s och fältet var nu lite utspritt. Ett tag var jag först men vart omseglad av Omega 30. På halvvinden från Fagerön in mot Vråkasundet så växlade placeringarna till och från. J9000 gick om alla och var nu först. Tvåa in i Vråkan var Omega 30 med mig strax efter. Nu med Code-1 uppe. Svag vind och ryckigt runt Dävensön som avslutades med en kort kryss upp till mål utanför Norrudden. Jag seglade om Omega 30 och var nu tvåa i mål efter 16:28:27 i seglad tid och 50M.

De flesta båtar gick in till bryggan i Norrsundet där det efter välbehövlig vila vart “Regatta-middag” med prisutdelning.

Marcus Molander som ordnat denna segling bjöd på middag med tilltugg och dryck.
Stort tack till Marcus som ordnat denna trevliga segling och Grattis till segern!

Hur det gick?
Jag slutade 3;a och fick ett fint pris

Den kompletta resultatlistan ser ut så här:

/ Slut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*